- 27 Nov, 2017
Vitamin K je u masnoći topljiv, prirodno se nalazi u mnogim namirnicama, a čest je i u dodacima prehrani. Više je oblika vitamina K, a najvažniji su K1 (filokinon) i K2 (menakinon) koji ima različne podoblike s obzirom na duljinu njegova pobočnog lanca – od MK4 do MK13, a najbolje su proučeni MK4, MK7 i MK9.
Preporučeni dnevni unosi jedinstveni su za sve oblike vitamina K.
Tradicionalno je vitamin K povezan s pravilnom mineralizacijom kostiju i istodobnim sprječavanjem kalcificiranja arterija i mekanih tkiva te s pravilnim zgrušavanjem krvi. To su ujedno i jedine dvije zdravstvene tvrdnje za vitamin K koje dopušta Europska agencija za sigurnost hrane.
Prenizak unos vitamina K, kao samostalnog čimbenika (znači ne-ovisno o unosu vitamina D ili kalcija), može uzrokovati kalcifikaciju arterija, osteoporozu ili usporiti zgrušavanje krvi.
U brojnim istraživanjima o povezanosti vitamina D s vitaminima K1 i K2 dokazali su pozitivan učinak vitamina iz skupine K na apsorpciju kalcija (bolju mineralizaciju kostiju i manju kalcifikacija žila).