Mnogo je studija u kojima su nabrojene kisele, neutralne i lužnate namirnice ili hrana uopće. Čitajući ih, često nam nije jasno kojom su metodologijom autori došli do rezultata. No, PRAL (Potential Renal Acid Load), ili hrvatski »moguće opterećenje bubrega kiselošću«, znanstveni je način izračuna koji je razvio dr. Thomas Remer. Taj je stručnjak na temelju količine bjelančevina i minerala u pojedinim namirnicama, te u voću i povrću izračunao moguće opterećenje bubrega kiselim tvarima. Viša vrijednost PRAL-a znači veće opterećenje bubrega i obrnuto. Tako pozitivne vrijednosti upućuju na kisele (acidne) namirnice i hranu, a negativne na lužnate (alkalne).

Podaci za izračun nalaze se na deklaraciji svakoga kupljenog proizvoda. Primjerice, jabuka sadržava 0,26 grama bjelančevina, 11 miligrama fosfora, 107 miligrama kalija, 5 miligrama magnezija i 6 miligrama kalcija, što daje rezultat –1,9206.
Kako biste doznali podatke za pojedine namirnice ili za voće i povrće, pripremili smo popis.

Zahvaljujući PRAL-u možemo za cijeli obrok izračunati opterećenje bubrega kiselošću. No, prije toga moramo znati koliko kojih sastojaka sadržavaju upotrijebljene namirnice.
Pretpostavimo da naš obrok sadržava 200 grama nemasne govedine, 200 grama krumpira i 100 grama špinata. Uz to popijemo i 2 decilitra slatkoga gaziranog pića. PRAL za 100 grama govedine jest 7,8, što znači da za dvostruku količinu iznosi 15,6. Ako smo pojeli pripremljenih 200 grama krumpira (PRAL za 100 grama iznosi –4) za taj dio obroka PRAL iznosi –8. Tu je i 100 grama špinata, a njegov je PRAL –14. Zbrojimo li sve to, za taj obrok ukupni PRAL iznosi minus 6,4 (15,6 - 8 - 14).

Ali, treba imati na umu da, unatoč povoljnoj vrijednosti PRAL-a, to sigurno nije obrok koji pridonosi zdravlju i štiti nas od bolesti.

Jedino ako je u prehranu uvršteno mnogo različitog kvalitetnog povrća i voća, organizmu je osigurana potrebna lužnatost. A izbjegavamo li pritom alkoholna pića, rafinirane proizvode (npr. bijeli šećer i bijelo brašno) te slatke i gazirane napitke, ne trebamo se brinuti o PRAL-u.