Koliko nam je vitamina D potrebno

Autohtoni narodi koji žive na otvorenom, sezonski radnici na poljima, odrasli u kupaćim kostimima ili korisnici solarija, pri dovoljnoj količini UV zraka stvaraju od 10 000 do 20 000 i.j. vitamina D na dan.

U laboratorijskim mjerenjima ustanovljeno je da Afrikanci koji žive u području ekvatora (u kolijevki čovječanstva) i oskudno odjeveni borave uglavnom na otvorenome, iako izbjegavaju biti izravno izloženi suncu kad god je to moguće, imaju prosječnu razinu kalcidiola 46 ng/ml.

Sličnu razinu imaju radnici koji ljeti rade uglavnom na suncu te seljaci i spasioci na plažama – od 53 do 64 ng/ml. To bismo mogli smatrati evolucijski normalnim prosjekom, standardom koji bi bio prirodan i osiguravao bi dobro zdravlje.

Tijekom milijuna godina čovjekove evolucije priroda je zapravo odredila kolika je za nas optimalna količina vitamina D. Znanstveno je potvrđeno da serumska koncentracija od oko 50 ng/ml optimizira koncentraciju paratiroidnoga hormona PTH i apsorpciju kalcija, a tu koncentraciju odrasli postiženo sa unosom vitamina D od 5000 do 8.500 i.j. dnevno.

 Više o tome u knjizi Moć vitamina D

Podijelite sa prijateljima